Tunnistetut oppijat verkossa

Tunnistetut oppijat verkossa

Helppo ja tarvittaessa vahvasti todennettu kirjautuminen ja tunnistautuminen on digitaalisten palveluiden perusedellytys. Digiloikkaa ottava Suomi tarvitsee hyvin toimivia ja helppokäyttöisiä kirjautumispalveluita. Priima-oppimisympäristössä on käytettävissä monipuolinen valikoima kirjautumistapoja ja nyt olemme lisänneet mukaan myös vahvan tunnistautumisen mahdollisuuden.

Verkko-oppimisessa koulutuksen tuottaja usein itse lisää tunnukset suoraan tai siirtää käyttäjätunnuksia omista henkilötietojärjestelmistään oppimisympäristöön. Silloin oppimispalvelujen tarjoaja kantaa vastuun siitä opiskelijan henkilöllisyyden varmistamisesta itselleen riittävällä tasolla. Tällaisissa tapauksissa voidaan kirjautuminen hoitaa joko Priiman paikallisilla tunnuksilla tai kytkeä henkilöstön Priima-tunnukset organisaation käytössä olevaan Single Sign-On -ratkaisuun. Olemme toteuttaneet mm. Azure AD -ratkaisuja useille asiakkaillemme. 

Omatoiminen rekisteröityminen on helppoa

Verkkokoulutuksissa ollaan siirtymässä myös sellaisiin toimintamalleihin, joissa oppijat rekisteröityvät itse  järjestelmiin saavuttaakseen tarvitsemansa osaamisen. Rekisteröidyttyään oppimisympäristöön käyttäjät voivat etsiä kurssivalikoimasta ne kurssit, jotka heitä kiinnostavat. Rekisteröitymislomakkeella voidaan myös kohdentaa suoraan halutut kurssit. Priima tarjoaa tähän tarpeeseen monipuoliset vaihtoehdot. 

Monissa tilanteissa verkkopalveluissa tunnistautumisen riittävä taso on käyttäjän rekisteröityminen palvelun käyttäjäksi omaa sähköpostiosoitettaan käyttämällä. Silloin palveluntarjoaja tietää, että rekisteröitynyt hallinnoi itse antamaansa sähköpostiosoitetta. Priima tukee tätä toimintamallia rekisteröitymislomakkeilla, joiden kautta käyttäjät voivat itse ilmoittautua rekisteröitymissivun kautta Priiman käyttäjiksi. Lomakkeita voidaan lisätä tarvittava määrä vaikkapa kurssikohtaista ilmoittautumista varten. 

Asiakkaamme voivat ottaa käyttöön myös kirjautumisen Facebook-, Google- tai LinkedIn -tunnuksilla. Silloin oppija voi käyttää Priimaan rekisteröitymiseen ja kirjautumiseen toisen palveluntarjoajan tunnusta, eikä hänen tarvitse erikseen muistaa oppimisympäristön tunnistautumistietoja. Priiman kurssivalikoimassa voidaan etukäteen määritellä, mille kursseille muiden järjestelmien tunnuksilla kirjautuneet henkilöt voivat ilmoittautua tai liittyä.

Vahva tunnistautuminen todentaa henkilöllisyyden

Kaikissa tilanteissa sähköpostiosoite tai toisen palvelun käyttäjätunnus ei ole riittävän vahva tapa varmistaa henkilöllisyyttä. Verkkokoulutuksessa vahva henkilöllisyyden varmentaminen voi olla tarpeen esimerkiksi silloin, kun suoritetaan lain vaatimaa koulutusta: henkilön pitää suorittaa tietty koulutus saadakseen valtuutuksen työtehtävien suorittamiseen tai suorittaa lisenssin myöntämiseen liittyvä koulutus. Silloin Priimassa on mahdollista ottaa käyttöön vahva sähköinen tunnistautuminen, jossa henkilöllisyys on todennettu lain edellyttämällä tavalla. Monille tällainen tapa on tuttu esimerkiksi pankki- ja veropalveluiden käytöstä, Opetushallituksen Koski-palvelusta tai terveystietoja tallentavasta Kanta-palvelusta. 

Vahvaa sähköistä tunnistautumista varten olemme lisänneet Priimaan tuen Telia Tunnistus -palvelulle, jonka avulla käyttäjät voivat kirjautua järjestelmään joko pankkitunnuksilla tai Mobiilivarmenteella. Näin verkkokoulutuksen tarjoaja on varmentanut koulutuksen suorittajan henkilöllisyyden lain vaatimalla tavalla.

Asiakkaamme löytävät Priiman tietosuojaselosteen Priima Ohjekeskuksen Ympäristön hallinnointi -kohdasta, josta valitaTervetuloa oppimaan tunnistettuna toimijana Priimassa! Meiltä löytyy jokaiselle organisaatiolle sopiva tapa tunnistaa oppijat. Ota meihin yhteyttä ja tilaa esittely täältä.

Terveisin,
Priima-tiimi

Lisää lukemista

Tee tekoälystä hyvä renki

Haluan tuoda yhden ehkä varovaisesti kriittisen näkökulman tekoälykeskustelun ja jonkinlaisen pöhinäpuheen keskelle.  Tämän tekstin ydinpointit ChatGPT 4.0:n tiivistäminä:  Tekoäly ja …

Verkko-oppimisympäristö tukee osaamisen kehittämistä Veikkauksella

Elämyksillään ja peleillään iloa tuottavan Veikkauksen noin 50 omaa pelisalia, Casino Helsinki ja noin 4 000 myyntipistettä ympäri Suomen huolehtivat …

Alko tuottaa maailmanluokan asiakaspalvelua Priima-oppimisjärjestelmän tuella

Alko halusi parantaa toimintamalliaan henkilöstönsä osaamisen kehittämisessä. Kehittämisen tapoja sekä tarpeita digitaaliselle oppimisympäristölle alettiin kartoittaa palvelumuotoiluprosessilla, jossa kuultiin muun muassa sisäisiä sidosryhmiä ja asiakkaita. Priima-oppimisalusta tukee alkolaisten kouluttautumista kohti näitä päämääriä.

Labqualityn koulutusmyynti kasvuun Priima-oppimisympäristöllä

Laadunarviointeja, konsultointipalveluja, kliinisiä tutkimuksia, auditointeja, sertifiointeja ja koulutuksia tarjoava Labquality auttaa asiakkaitaan osaamisen ja tietotaidon laadunvarmistuksessa muun muassa verkkokurssien avulla.