Onnistuneen perehdyttämisen vaikutus työntekijäkokemukseen ja työyhteisön tehokkuuteen

Kirjoittaja: Katja Häkkinen, Sales Manager, Saarni Learning

Perehdytys on olennainen osa uuden työntekijän ensimmäisiä viikkoja työpaikalla ja vaikuttaa suuresti hänen työntekijäkokemukseensa sekä koko organisaation toimintaan. Onnistunut onboarding tukee työntekijän sopeutumista uuteen ympäristöön, edistää hänen sitoutumistaan ja antaa tarvittavat välineet työn tehokkaaseen suorittamiseen.  

Käyn tässä artikkelissa läpi, kuinka huolellinen ja suunnitelmallinen perehdytys on ”nice to have” -prosessin sijaan  strateginen investointi, joka parantaa sekä työntekijöiden hyvinvointia että työyhteisön tuottavuutta pitkällä aikavälillä. 

Työntekijäkokemuksen ja sitoutumisen perusta

Uuden työntekijän ensivaikutelmat organisaatiosta muovaavat hänen käsitystään yrityksestä pitkälle tulevaisuuteen. Hyvä perehdytys luo vahvan pohjan työntekijäkokemukselle, joka puolestaan vaikuttaa merkittävästi työntekijän viihtyvyyteen ja organisaation maineeseen työmarkkinoilla. Jos orientaatio on riittävä ja kattava, työntekijä tuntee itsensä tervetulleeksi, arvostetuksi ja osaksi työyhteisöä. Tällainen kokemus lisää työntekijän motivaatiota ja pitkäaikaista sitoutumista yritykseen.

Perehdytys käynnistyy joissain yrityksissä jo hyvin rakennetun preboardingin muodossa. Preboarding tarkoittaa ajanjaksoa työsopimuksen allekirjoittamisesta ensimmäiseen työpäivään, jolloin uudellen työntekijälle viestitään tärkeitä aloitukseen ja työnantajaan liittyviä asioita.

Perehdytys vähentää virheitä

Päätavoitteena on tarjota työntekijälle kaikki tarvittava tieto ja osaaminen, jotta hän voi suoriutua työtehtävistään toivotusti ja turvallisesti. Oikein toteutettu perehdytys vähentää merkittävästi virheiden riskiä, sillä se antaa työntekijälle selkeän ymmärryksen yrityksen toimintatavoista ja odotuksista. Samalla se tehostaa työskentelyä, kun työntekijä tietää heti alusta alkaen, miten toimia erilaisissa tilanteissa ja käyttää työhön tarvittavia välineitä. Kaikki tämä heijastuu pitkällä aikavälillä myös asiakkaiden kokemaan palveluun sekä yrityksen liiketoiminnan kannattavuuteen.

Asfalttityömailla vaaditaan erityistä valppautta työturvallisuuden suhteen.  Asfalttikallio hankki Priima-oppimisympäristön tehostamaan perehdytyksiä työmaillaan ympäri Suomen.

Sosiaalinen integroituminen ja työyhteisön tuki 

Työyhteisöön sopeutuminen on merkittävä osa perehdytystä, ja sosiaalisen integraation onnistuminen vaikuttaa työntekijän yleiseen viihtyvyyteen. Perehdytyksen tulee sisältää paitsi teknistä ja käytännöllistä ohjeistusta, myös tukea työntekijän sosiaalista sopeutumista.

Esihenkilöillä ja kollegoilla on merkittävä rooli tämän onnistumisessa. Etenkin esihenkilön tehtävänä on varmistaa, että uusi työntekijä saa tarvitsemansa tuen ja palautteen, mutta myös kollegojen osallistuminen perehdytykseen puolestaan luo turvallisuuden tunnetta ja edistää tiimityötä.

Jatkuva kehittäminen ja seuranta 

Perehdytys ei ole vain yksittäinen tapahtuma, vaan jatkuva prosessi, jota tulee kehittää ja mukauttaa. Useat asiakkaani ovat maininneet, kuinka työnantajan on tärkeää seurata, miten uusi työntekijä sopeutuu tiimiin ja suoriutuu tehtävistään, ja tässä digitaalisella perehdytystyökalulla on suuri merkitys. Säännölliset keskustelut ja palautteet tarjoavat mahdollisuuden parantaa prosessia ja varmistaa, että se vastaa sekä työntekijän että organisaation tarpeita. 

Monilla aloilla monimuotoisuus korostuu, ja työnantajien on huomioitava erilaiset työntekijäryhmät ja heidän tarpeensa. Esimerkiksi monikulttuuriset tiimit ja erilaiset työtaustat vaativat erilaista lähestymistapaa kaiken koulutuksen toteuttamiseen, jotta jokainen työntekijä saa tarvitsemansa tuen.

Digitaalinen perehdytys 

On selvää, että digitaalisten ratkaisujen hyödyntäminen on täällä pysyäkseen. Priima oppimisympäristön kaltaiset digitaaliset perehdytysjärjestelmät tarjoavat sekä työntekijöille että työnantajille monia etuja. 

  • Materiaalien tarkastelun missä ja milloin tahansa.
 
  • Preboardingin – työnantaja voi toimittaa uuden työntekijän henkilökohtaiseen sähköpostiin ennakkoon luettavaa työpaikasta ja organisaatiosta, jotta kommunikaatio säilyy myös odottavan ajanjakson ajan. Kun työntekijä aloittaa ja saa työpaikan sähköpostin, on kaikki materiaali siirrettävissä uudelle sähköpostiosoitteelle.  
 
  • Huolehtii kaikkien tarvittavien aineistojen löytyvän selkeästi yhdestä paikasta – näin vältytään lippulappusten katoamiselta ensimmäisten päivien ja viikkojen aikana.
  • Erinomaisen ja keskitetyn työkalun henkilöstön kouluttamiseen. 
 
  • Raportoinnin, jonka avulla työnantaja näkee kunkin työntekijän jo suorittamat sekä jäljellä olevat osiot. 
 
  • GDPR:n mukaisesti Suomessa säilytetyt materiaalit.  
 
  • Helposti päivitettävät koulutusmateriaalit.

 

  • Organisaation oman brändin mukaisesti räätälöitävän oppimisalustan. 

 

Tiivistän lopuksi top 3 etua, joita Saarni Learningin asiakasorganisaatiot pääsevät hyödyntämään perehdytysprosesseissaan Priima oppimisympäristön avulla:  
  1. Kun työntekijät voivat käydä perehdytysmateriaaleja- ja kursseja läpi omaan tahtiinsa, säästyy prosessissa sekä aikaa että resursseja.
  2. Samalla voidaan varmistaa että kaikki työntekijät saavat yhtenäisen perehdytyksen sijainnistaan riippumatta.
  3. Onnistunut perehdyttäminen on järkevä investointi, joka pitkässä juoksussa voi vaikuttaa työntekijä kokemukseen ja siten organisaation maineeseen, sekä parhaassa tapauksessa luoda pitkiä työsuhteita.

Sinäkin voit tarjota joustavuutta, tehokkuutta ja läpinäkyvyyttä sekä organisaatiollenne. Ota minuun yhteyttä ja viilataan perehdytysprosessinne kuntoon Priima oppimisympäristön avulla!

Ota yhteyttä:

Katja Häkkinen

Mutkaton oppimisympäristö kuuluu kaikille.

Moderni Priima oppimisympäristö sopii kaikenkokoisille toimijoille alasta riippumatta. Priimalla toteutatte verkkokoulutukset helposti ja kustannustehokkaasti. Lisäksi saatte meistä luotettavan palveluntarjoajan, joka kulkee koko ajan matkassa mukana.

Lisää lukemista

Onnistuneen perehdyttämisen vaikutus työntekijäkokemukseen ja työyhteisön tehokkuuteen

Huolellinen ja suunnitelmallinen perehdytys on strateginen investointi, joka parantaa työntekijöiden hyvinvointia ja työyhteisön tuottavuutta pitkällä aikavälillä.

Mikro-oppiminen – kiireisen pelastus vai oppimisen uhka?

Tässä blogitekstissä keskitytään mikro-oppimiseen eri näkökulmista ja pohditaan sen hyötyjä ja haasteita konkreettisten esimerkkien avulla.

Organisaatioiden digi-SWOT

Tässä blogitekstissä pureudutaan organisaation osaamisen kehittämiseen hyvin tunnetun ja SWOT-analyysin avulla.

Asfalttikallio hoitaa työmaaperehdytykset verkkokoulutuksin

Asfalttikallio hankki Priima-oppimisympäristön tehostamaan perehdytyksiä työmaillaan ympäri Suomen.